Hűvös klíma

A Bükki borvidék a 70-es évek szakkönyvei szerint 10,0 celsius fok éves átlaghőmérsékletű. Ebben ugyan érzékeny változás figyelhető meg az utóbbi évtizedekben, ez az adat alighanem már a 11,0 celsius fokot is elérte elsősorban a borvidék nyugati részén. Összességében elmondható azonban, hogy a bükkaljai lankák a szőlőtermesztés északi határaihoz húzódnak közelebb, a borok stílusa jellemzően ennek megfelelő. A borvidék talajai általában magasan kötöttek, helyenként agyagos rétegekben gazdagok, ami a tavaszi felmelegedéseket kissé késlelteti, ilyen módon szintén hozzájárul a borok gyümölcsösebb karakteréhez, ropogós savaihoz. A borok jellege lehetővé teszi, sőt igényli a hosszabb érlelést, mely számos koncentrált szőlőalapanyagnál többnyire fahordóban ideális. Elsősorban a fehérboroknál a külföldi hűvös klímás példának megfelelően jól működik a finomseprő használata, ahogy a természetes maradékcukor pár grammos megtartása is. Az egyre gyakrabban bekövetkező enyhe telek és a korai felmelegedés ellenére a hűvös klímás borvidékek tartalékai megnyugtatóak, még sokáig életerős, hosszú potenciálú, érlelést követően is frissnek, élőnek ható borok kerülhetnek a borértők asztalára.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0