Analitika a kép alatt!

Kékfrankos Rozé

Hazánk egyik, ha nem a legjobb rozébort adó fajtája a kékfrankos. A fajta jó fűszerezettsége, leginkább meggyre, cseresznyére, szamócára emlékeztető jegyei és egy rozénál elengedhetetlen savai teszik a rozékészítés egyik fő alapanyagává. A borvidék hűvösebb klímája kedvez a rozéborok készítésének.

A 2018-as évjárat:
A 3. évjáratra eljutottunk odáig, hogy szakítva a rozé hazai konvencióival teljes érettségű alapanyagból készítettük a 18-as rozét. A tételben 6 órás héjon áztatás után - köszönhetően az évjáratban kialakult vastag héjaknak melyet az ökológiai művelés tovább erősített - egészen mély, silleres színvilág alakult ki. A bor ezt követően fahordókban erjedt, majd tartályban érett finomseprő felkeverése mellett. A végeredmény egy illatában inkább málnás rozé lett, mely ízben komoly érettséget, rétegezettséget és potenciált mutat már-már silleres jegyekkel.

Eredmények

A XXII. Bükki borvidéki borverseny (2018) aranyérmes bora, a verseny legjobb rozéjának különdíja