Rizlingszilváni bio (2022)

Leírás

Müller nemesítette, elképzelései szerint Rajnai rizling és Zöldszilváni fajtákból. A modern kutatásoknak hála ma már tudjuk, hogy talán a svájci szél viccelte meg, de Szilváni helyett Madeleine Royal a másik szülő. A nevét megtarthatta itthon, de sokan ma már Müller Thurgau-ként ismerik, Németországban gyakori a Rivaner elnevezés is. Az első parcella volt, amit a szüleim a nevemre írattak Bogácson, így van némi érzelmi kötődésem a fajtához. Ennek tudható be, hogy még szakdolgozatot is sikerült írnom a fajtából. Az átkosban magas termőképessége miatt ültették, Ausztriában máig ő az újbor. Van némi aromatikus képessége, amit gyorsan elveszít, ha későn szüreteljük. Savait az ásványosabb talajon aránylag megőrzi, de képes lelágyulni. Az idősebb generációk gyakran nosztalgikusan szeretik, mandulásan kesernyés lecsengése egyedivé teszi.

Analitika

Szüret időpontja: 2022.08.25.
Alkohol: 11,69%
Titrálható sav: 8,3g/l
Maradék cukor: 8,1g/l
Összes kén: 54 mg/l
Cukormentes extrakt: 20,8g/l
Palackszám: 721
Tőketerhelés: 1,0 kg/tőke
Termőhely: Bogács/Galagonyás
Talaj: deluviális üledék
Művelés: ökológiailag átállt

Évjárat (2022)

Aszályos évjárat, ahol az érés nehezen haladt, a bogyók víztartalma pedig nagyon alacsony szintre került, koncentrálva így a savakat. Lassú, spontán, vontatott 8 hónapos erjedés fahordóban, majd tartályos érlelés finomseprőn tartva. A fajtához mérten meglepő savszint, osztrák kabinet fehéreket idéző szerkezet. Zöldalmás, citrusos villanások, friss, lendületes bor, mely aperitífként is szolgálhat. Történetünk első tanúsított biobora.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0