Analitika a kép alatt!

Zenit

Arányosan elegyíti a keresztező szülők pozitív tulajdonságait, a Bouvier érettségét az Ezerjó szép savaival és potenciáljával. Úgy tud könnyű bor maradni, hogy képes közben mélységet is mutatni. Akácmézes, virágos aroma jellemzi, savai évjárattól függően közepesek vagy visszafogottak. Az ültetvény moderált terhelést kap, így a borok beltartalma komolyabb, mint egy átlagos könnyű egynyári fehér boré.

A 2016-os évjárat:
7 hónap acéltartályos érlelést követően került palackozásra. Illatában a fajtára jellemző virágos, szőlős, akácmézes jelleg dominál, kissé melegedve grillázsos jegyek is feltűnnek, mely a zenit és zengő fajták sajátossága. Ízében az érett jelleg és a frissesség keveredik, egy jó ivású bort kapunk, melyben a közepes testet a kellemes savak kísérik a lecsengésig. Igazi, nyári örömbor, baráti beszélgetésekhez, kertipartikhoz, grillezéshez ajánlom, de keleti fűszerezésű ételekkel is érdemes lehet kipróbálni.

Kóstolási jegyzet:

Illata kissé zárt, mandulás, fehér gyümölcsös, idő kell neki. Közepes test, jó savak, szép gyümölcsök, selymes korty, lüktető élettel, tipikusan lassan kibontakozó, viszont akkor tetszetős bor.
Pécsi Borozó2018. december 7.
Dollár-papa is ott lehetne a hegyen, valahol biztos a fürdőben áztatja magát Mezőkövesden. Az egyik legvagányabb dűlőnév. Elegáns és fickós Zenit, szép órát hord, frissnek és gyümölcsösnek hat, noha már 2 éves, jó savakkal, fehér virág, kis barack, grapefruit, lime. Kerek történet, és jóivású.
A mezőkövesdi Dollár-hegyről került a pincébe, majd hét hónapos acéltartályos érlelés után a palackba. Noha már kétéves, még mindig hihetetlenül frissnek hat, intenzív gyümölcsös és virágos aromáival, kellemes savaival igazán üdítő. Könnyed bor, mely leginkább könnyedebb fogásokhoz, salátákhoz, halakhoz ideális, vagy akár önmagában, baráti poharazgatásokhoz.
Táfelspicc Csépe Erika2018. szeptember 6.
Reduktív bor, amely ásványosságával, friss savaival felülírja az általam valaha kóstolt zeniteket.
VinCE Magazin Maróthy Csaba2018. szeptember 13.

Eredmények

A XXI. Bükki borvidéki borverseny (2017) aranyérmes bora – a Nemzeti Agrárkamara különdíja
A XXV. Bogácsi Nemzetközi Borverseny (2017) aranyérmes bora - a Fitohorm Kft. különdíja