Bor – Rizlingszilváni – 2018

Analitika

Analitika

Szüret időpontja: 2018.08.16.
Alkohol: 11,48 %
Titrálható sav: 6,9 g/l
Maradék cukor: 1,7 g/l
Cukormentes extrakt: 20,5 g/l
Palackszám: 753
Tőketerhelés: 1,5 kg/tőke
Termőhely: Bogács/Galagonyás
Talaj: deluviális/proluviális üledék

Analitika a kép alatt!

Rizlingszilváni

Müller nemesítette, elképzelései szerint Rajnai rizling és Zöldszilváni fajtákból. A modern kutatásoknak hála ma már tudjuk, hogy talán a svájci szél viccelte meg, de Szilváni helyett Madeleine Royal a másik szülő. A nevét megtarthatta itthon, de sokan ma már Müller Thurgau-ként ismerik, Németországban gyakori a Rivaner elnevezés is. Az első parcella volt, amit a szüleim a nevemre írattak Bogácson, így van némi érzelmi kötődésem a fajtához. Ennek tudható be, hogy még szakdolgozatot is sikerült írnom a fajtából. Az átkosban magas termőképessége miatt ültették, Ausztriában máig ő az újbor. Van némi aromatikus képessége, amit gyorsan elveszít, ha későn szüreteljük. Savait az ásványosabb talajon aránylag megőrzi, de képes lelágyulni. Az idősebb generációk gyakran nosztalgikusan szeretik, mandulásan kesernyés lecsengése egyedivé teszi. Meglepő módon a harmadik évjáratban született meg, mint első bogácsi borom, mely egyből a spontán erjesztési tanulmányaim első alanya is lett.

A 2018-as évjárat:
A bogácsi Galagonyás 1,5 kg-os termése, mely elsőként pályafutásom során hordóban spontán erjedt. Tartályban érlelődött néhány hónapig finomseprőn. Illata diszkréten idézi a fajta mezei virágos jegyeit, némi mézzel kísérve. Savai meglepően élénkek a jól elkapott szüretnek és a vulkanikus talajnak hála. Ruccolás saláták, grillezett sajtok mellet lehet ideális. Vagy készítsünk belőle egy hideg fröccsöt. Maga a színtiszta természet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás