Bor – Birtokbor – 2018

Analitika

Analitika

Fajták: Cab.Franc (40%), Cab.Sauvignon (40%), Kfrankos (20%) Szüret időpontja: 2018.09.08.-09.30.
Alkohol: 12,78 %
Titrálható sav: 7,1 g/l
Maradék cukor: 1,5 g/l
Cukormentes extrakt: 30,3 g/l
Palackszám: 368
Tőketerhelés: 1,0-1,5 kg/tőke
Termőhely: Mezőkövesd/Pazsag, Bogács/Vén-hegy
Talaj: lejtőüledék/riolittufa-dácit

Analitika a kép alatt!

Birtokbor

2016-ban létesült a bogácsi Vén-hegyen a több évszázados múltú termőhelyen végrehajtott első telepítésünk, ahol még testvéremmel közösen alakítottunk ki 0,45 ha Cabernet franc ültetvényt. Megegyezésünk szerint én a középső kisebb, köves rész termését szüretelem le, így 2018-as szűzterméséből is innen került a pincébe némi szőlő. Mivel a 120 liter bor önálló megjelenítésének sok értelme nem lett volna, mezőkövesdi területről Cabernet sauvignon-nal (120 l) és Kékfrankossal (60l) egészítettem ki. Ez az 1 hordónyi "birtokbor" új kategória a kínálatban. Az ötlet már korábban megszületett, mert a Franc telepítés megerősödésére és végleges beállására még pár évet várni kell, illetve igazi nagyságát a termőhellyel várhatóan a gyökérzet fejlődésével egyidőben fogja tudni megmutatni, korábban önállóan nem szeretném palackba tölteni. 2019-ből is készül majd Birtokbor, de már CabSauv nélkül, majd a jövőben a Franc önálló megjelenítése lesz a cél.

A 2018-as évjárat:
2018-ban kivételesen korai szüretekkel kellett számolni fajtától függetlenül elsősorban a korai és hőmérséklet-csökkenés nélküli tavasznak. Az itt felhalmozott 2-3 hetes előnyt a szőlő szüretig megőrizte. Ez volt az első évünk az ökológiai művelésben, így csak kontakt készítményeket használtunk a növényvédelemben, ami a szőlő bogyóhéjának vastagodásához vezetett (és vezet azóta minden évben). A két bordói fajta vezeti a karaktert, melyet a Kékfrankos frissebb gyümölcsössége "lazít". A fekete bogyósok első képviselői, szeder, feketeribizli, fekete cseresznye dominálnak egy arányos közepes testű és tanninú, de a szokásos bükki lédús gyümölcsösséget megmutató borban. 13 hónap érlelés következett harmadik töltésű közepes pörkölésű 300 literes bükki fából készült Kádár hordókban. 2019 decemberében palackoztuk derítés és szűrés nélkül. Potenciálja hosszú, érettségében is egyensúlyos az északi karakterből és a talajból táplálkozó savaknak hála. Ha szarvasból készült ételhez hozzáférünk, jusson eszünkbe felbontani egy palackkal.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás