Analitika a kép alatt!

Olasz/Furmint

Olaszrizling nagy területen termesztett fehér fajta, mely elsősorban nem kiugró adottságaival, hanem évjárattól független stabilitásával, kiszámíthatóságával és a termőhelyet érvényesülni engedő szerénységével szerzett magának híveket. Hosszú érésideje és közepes-kis fürtjei komplex borokat eredményezhetnek alacsony terhelés mellett. Magas terheléssel legendásan híg borokat szül. Jól állja a sarat a gombás betegségekkel szemben, a Kárpát-medence nagy túlélője. A Baglyos dűlő termése a feszesebb szerkezet kedvelőinek ajánlott, hűvös klímás fehérbor, mely a kavicsos üledéktalajt hűen közvetíti.
A Furmint közép-európai fajta, elsősorban Magyarországon, azon belül is a tokaji borvidéken jellemző. Emellett a korábbi évszázadokban hazánk teljes területén ismert és termesztett szőlőfajta volt. A filoxéra-vész után az 1900-as évek elején a bükkaljai területek fő fajtája volt az Olaszrizling és a Hárslevelű mellett. Kitűnően közvetíti a karakteres termőhelyeket, legszebb borait többnyire vulkanikus alapokon produkálja. Hosszú érési idejű fajta, magas terhelésben azonban gyenge minőséget produkál. Magas tannint és masszív savakat produkál, így körültekintően kell feldolgozni és mindenképp igényli a hosszabb érlelést. A bogácsi Vén-hegy dűlő Édes oldal aldűlőjében telepítettünk 1 hektáros ültetvényt 2019-ben, ahol 220-230 méteres tengerszint feletti magasságon déli kitettségben 15%-os lejtőn termesztjük. A cél alapvetően termőhelyi karaktert közvetítő dűlő száraz Furmint borok készítése.

A 2021-es évjárat:
Az évjárat erősen aszályos két hónappal zárt, így a szüreti mennyiségek meglehetősen szerények voltak. A Furmint esetében a 2019-es telepítésünk szűztermését szedtük. Mivel a helyzet is így hozta és egyébként is érdekelt a kérdés, hogy milyen lehetett a környéken az 1900-as évek környékén egy minőségi fehér bor - amikor a filoxéra-vész utáni telepítéseknek köszönhetően a vezető fajták, az Olaszrizling, a Furmint és a Hárslevelű voltak -, adta magát a helyzet, hogy elkészüljön ez a házasítás. Spontán erjedt tételünk egy 300 literes használt bükki tölgyből készült Kádár hordóban erjedt mintegy 50 napig. Ezt követően 10 hónapig érleltük a hordóban, majd derítés és szűrés után palackoztuk. Mikrotétel, mely illatában hoz némi – az Olaszrizlingjeinkben már megszokott – kavicsos karaktert és némi sárga húsú gyümölcsöt. Ízében kerek, száraz bor ellenére édeskés tónusú, telt, öblös korttyal. A savak jól tartják, lecsengésében érezhető az átlagosnál magasabb alkohol is, hosszabb lecsengéssel. Hogy ilyen volt-e bő száz éve az itteni bor, azt nem tudjuk, de izgalmas történet lehet még ebből, várhatóan nem utoljára házasítottuk a fajtákat.