Bor – Kékfrankos Rozé – 2019

Analitika a kép alatt!

Kékfrankos Rozé

Hazánk egyik, ha nem a legjobb rozébort adó fajtája a kékfrankos. A fajta jó fűszerezettsége, leginkább meggyre, cseresznyére, szamócára emlékeztető jegyei és egy rozénál elengedhetetlen savai teszik a rozékészítés egyik fő alapanyagává. A borvidék hűvösebb klímája kedvez a rozéborok készítésének.

A 2019-es évjárat:
Ez a bor igazából nem rozé. Technológiailag az, mert a bogyózás után egyből préselésre került, de egyéb tekintetben mindenben ellent mond a hazai rozé-sztenderdeknek. Végeredményben egy sillerhez közelebb áll. Teljes érésben lévő szőlő került feldolgozásra, a magasabb alkohol mellett nem is sikerült teljesen szárazra kierjeszteni a bort. Az erjedés így is két hónapig tartott, majd a tétel fahordóba került, ahol finomseprőn tartva 13 hónapig érleltük. Ezt követte még fél év acéltartályban, míg végül derítés és szűrés nélkül palackoztuk. Parafadugós zárást kapott, ezzel is jelezve, hogy nem félünk az időtől, és a levegőtől sem szeretnénk minden áron elzárni, merthogy érdemi problémát egyik sem fog okozni. Áll a lábán stabilan, az évjárat ne tévesszen meg senkit, nem egy beragadt tételről van szó… Illatában mélyebb málnás jegyek, rebarbara, gyümölcsös cukorka illat. A korty teljesen puha, gömbölyű, piros bogyós gyümölcsökkel, amit szerkezetileg szép savak tartanak. Aki a sillereket szeretni, kedvelni fogja!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás