Zengő (2017)

Leírás

Hasonlóan a Zenithez magyar nemesítés, szülei a Bouvier és az Ezerjó. A bogyók héja meglehetősen vastag és magas csersav tartalmú, amire a feldolgozásnál figyelemmel kell lenni. A Zenithez hasonlóan jól cukrosodik, de vele ellentétben szépen megőrzi a savait még szeptember második felében is. Ez a tulajdonsága teszi alkalmassá megfelelő évjáratokban természetes édes bor készítésére is. Gondos feldolgozás mellett borán gyakran érezhető egy kandírozott narancshéjra emlékeztető illatjegy.

Analitika

Szüret időpontja: 2017.09.20.
Alkohol: 11,23%
Titrálható sav: 7,1 g/l
Maradék cukor: 50,8 g/l
Cukormentes extrakt: 20,1 g/l
Palackszám: 704
Tőketerhelés: 1,5kg/tőke
Termőhely: Cserépváralja/Rétföld
Talaj: riolittufa

Évjárat (2017)

Az év nagyon meleg volt, így az egyébként is magas cukorképző Zengőt botritisztől mentesen 22,1 magyar mustfokkal szeptember 20-án szedtük. Még ebben az állapotában is megőrizte szép savait és egy lassú erjedés végén 50 gr/l természetes maradék cukor mellett állapodott meg. A hidegkezelés elhagyásra került, hogy a borból minél több érték megőrzésre kerüljön, így a palackban borkőkiválás előfordulhat. Szép egyensúlyt mutat a maradék cukor a savakkal és bepillantást enged egy kevésbé ismert magyar fajta kitűnő adottságaiba. Túrós, barackos, narancsos desszerteket emelhet más magasságokba az étkezések során.

Eredmények és vélemények

Az I. Zé feszt (2018) aranyérmes bora
A XXII. Bükki borvidéki borverseny (2018) aranyérmes bora

Belövő Bükkből. Intenzív illat, tiszta és botritiszes túlzásoktól mentes (vakon hárs-muskotály cuvée-nek mondtam volna). Krémes íz, fiatal és fiatalos, kellemes late harvest hangulatot kelt. Egyszerű, könnyed édes bor. 5+

www.tancolomedve.hu

2018. március 26.

Egy zengőből készült természetes édes bor érkezett hozzám a Bükki borvidékről, Hajdu Rolandtól. A bor 50 g/l cukortartalmával éppen átcsúszik az édes kategóriába, messze van az aszúk vagy a késői szüretelésű borok édességétől, lomhaságától. Komoly savai hozzák egyensúlyba, teszik könnyeddé és jól ihatóvá, és éppen könnyedsége miatt lehet nagyon jól párosítani gyümölcsös desszertekhez.

www.borvidekmania.blog.hu

2018. szeptember 27.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0