Birtokbor (2019)

Leírás

2016-ban létesült a bogácsi Vén-hegyen a több évszázados múltú termőhelyen végrehajtott első telepítésünk, ahol még testvéremmel közösen alakítottunk ki 0,45 ha Cabernet franc ültetvényt. Megegyezésünk szerint én a középső kisebb, köves rész termését szüretelem le, így jó pár évig innen kerül a pincébe kisebb mennyiségű, önálló bor készítéséhez még nem elegendő cabernet franc. Ezt az évjáratnak megfelelő mennyiségű Kékfrankossal egészítetem ki. A birtokbor kategória a termesztésünkben lévő kékszőlők összhangját mutatja be a kínálatban. Az ötlet már korábban megszületett, mert a Franc telepítés megerősödésére és végleges beállására még pár évet várni kell, illetve igazi nagyságát a termőhellyel várhatóan a gyökérzet fejlődésével egyidőben fogja tudni megmutatni, korábban önállóan nem szeretném palackba tölteni.

Analitika

Szüret időpontja: 2019.10.02.
Alkohol: 12,33 %
Titrálható sav: 5,7 g/l
Maradék cukor: 1,0 g/l
Cukormentes extrakt: 27,6 g/l
Palackszám: 658
Tőketerhelés: 1,0 kg/tőke
Termőhely: Mezőkövesd/Pazsag – Bogács/Vén-hegy
Talaj: lejtőüledék – riolittufa-dácit
Művelés: ökológiai átállás alatti terület

Évjárat (2019)

A 2019-es évben a bor gerincét egy többszörösen átválogatott Kékfrankos termés adta, a csekély mennyiség miatt ebben az évben önálló Kékfrankos nem is készült. A 300 liternyi bor használt bükki Kádár hordóban érlelődött. A bogácsi Cabernet franc új 225 literes Kádár hordót kapott. Az almasav-bontás spontán és részleges volt. A két hordó 12 hónap érlelés után került házasításra, majd derítés és szűrés nélkül palackoztuk. Illatában a meggyes-szedres vonal mellett hordófűszerek, pörkölt magvak jelennek meg, ízében a harapható lédús, gyümölcsös jegyek mellett közepes feletti test és tanninok, a végén kávés, étcsokis lecsengéssel.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0