Bio művelés

2018-ban döntöttük el, hogy a jövőben kizárólag organikus szőlőtermesztést szeretnénk folytatni. A döntést alapvetően segítette, hogy eredeti célunk szerint is a lehető legkevesebb beavatkozással szeretnénk magas minőségű borokat készíteni, mert talán a fogyasztók egy rétege és mi magunk is kíváncsiak vagyunk, mit is tud valójában a Bükk tudatos munka és odafigyelés mellett. Márpedig a természetközeli szőlőtermesztés tudja a legmélyebben bemutatni a termőhelyek és a szőlőfajták egyedi karakterét, amit befolyásolás és átalakítás nélkül szeretnénk közvetíteni. Az előzmények során sem használtunk vegyszeres gyomirtást, nem műtrágyáztunk és rovarölőkkel sem dolgoztunk, a tőketerhelésünk is alacsonyan került beállításra. Így lényegében mindössze a gombás betegségek elleni védekezésben kellett váltanunk, amit zökkenőmentesen meg is tettünk. 2018. decemberétől a Biokontroll Hungária Kft. tanúsítja a szőlészeti, majd 2022-től a borászati munkát is. Teljesen transzparens működést folytatunk, az utolsó általunk gondozott tőke is bio művelésben részesült és ellenőrzés alatt áll, nem adunk el és nem vásárolunk szőlőt a borok készítéséhez, kizárólag a saját termést hasznosítjuk. Működésünk során előtérbe helyezzük a növényi kivonatokat, narancsolaj, rozmaring, csalán, fahéj, cickafark kerül a permetlébe, ahol elsődleges célunk a megelőzés. Ezt alacsony tőketerhelés és gondos kézimunka egészíti ki, a soraljak kaszálásra kerülnek, a metszési venyigét pedig a helyszínen mulcsozzuk, hogy a talajban újra hasznosuljon. Nem végzünk a talajrétegekben forgatással járó munkát, a kevés fizikai talajművelés elsősorban lazításból áll.
A pincében a kézzel szedett szőlőt kíméletesen dolgozzuk fel, jellemzően röviden áztatjuk, a mustot egy napig gravitációsan ülepítjük, majd spontán erjesztjük általában fahordókban. Az erjedések a hűvös pincében gyakran hosszú hónapokig is eltartanak. Jelenleg még döntően ökológiai átállás alatti boraink vannak, de 2022-ből már két borunk (Rizlingszilváni és Zenit superior), 2023-ból újabb két borunk (Zenit superior és Zengő válogatás) lesznek jelölt bio tételek. Bízunk egy sikeres 2024-es évjáratban, ahol az időközben többségében ökológiailag átállt területeinkről már számos organikus bort készíthetünk.

Figyelemmel vagyunk a csomagolóanyagok ökológiai lábnyomára is, újrahasznosított papírból készült kartondobozt használunk, palackjaink alacsony súlyú üvegek. A fenntarthatóság része, hogy olyan termékeket is készítünk a BÜKKI SZŐLŐSKERTEK logó alatt, melyek a konvencionális szomszédok melletti szőlősorok organikusan művelt, de biotermékbe nem használható termését mutatják be gourmet termékek formájában. Készítünk így verjus-t, borzselét, szőlőlekvárt, pecsenyebogyót és számos további terv lapul a képzeletbeli fiókok mélyén.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0