Verjus (2022)
Leírás
A verjus (ejtsd: verzsü) (zöld lé, egresvíz) évszázadokkal korábban a citromlé és az ecet térhódítása előtt általánosan elfogadott konyhai alapanyag volt. A francia szakácskönyvekben a XVIII. századig a receptek több, mint felében alapanyagként szerepel. Alkoholmentes szőlőlé, mely a korai szüretnek köszönhetően citromlére emlékeztető savasságú, ám már egy kis cukor jelenléte is érzékelhető. Frissítő italokhoz, natúr fröccshöz, limonádéhoz, szörpök kiegészítáéséhez remekül használható. Saláták dresszingjéhez, öntetek készítéséhez, vagy egy párolt hal főzőlevébe is ideális. Felbontás után hűtőben tárolandó, rövid időn belül érdemes elfogyasztani.
Analitika
A verjus-höz képest kicsit késői szüreti időpontban 12 láda Olaszrizlinget válogattunk le, mely a bio művelésnek hála ebben a szüreti időpontban is biztonságosan feldolgozható volt. Kellemes szőlős, enyhén vaníliás illatú. Az első évjáratunk, ahol régi vágyunk teljesült az első saját verjus elkészítésével. Mindössze bő 100 fél literes palack született, de jövőre kicsit bátrabban biztosan folytatjuk.