Kékfrankos Siller (2020)

Leírás

A korai kárpát-medencei kék szőlő feldolgozás meghatározó iránya a siller-készítés volt. Ezek a borok kitűnően egészítették ki a piros paprikával fűszerezett magyar ételeket, a halászlétől a csirkepaprikásig. A stílus kicsit elveszőfélben volt, mígnem Szekszárd újra az ügy élére állt, és elkészítette az “első” újkori fuxlikat (a kifejezés a német róka-Fuchs után a bor színére utal). A Kékfrankos erre a stílusra is tökéletesen alkalmas, gyümölcsössége, fűszeressége szépen érvényesül. Nem minden évjáratban fog várhatóan elkészülni, de a rozék többségével szemben, hosszabb érlelési potenciállal is bír, így érdemes belőle betárolni.

Analitika

Szüret időpontja: 2020.10.11.
Alkohol: 12,86%
Titrálható sav: 6,3 g/l
Maradék cukor: 2,8 g/l
Cukormentes extrakt: 24,2 g/l
Palackszám: 388
Tőketerhelés: 1,0 kg/tőke
Termőhely: Mezőkövesd/Pazsag
Talaj: deluviális üledék

Évjárat (2020)

A 2020-as évben a Kékfrankos termést elosztottuk, egy része a Birtokbort erősíti, az ugyanazon a napon szedett másik részéből 2017 után ismét sillert készítettünk. Fontos számunkra ez a borstílus, így ha nem is minden évben, de igyekszünk időről-időre palackozni belőle. Egy igazi mikrotétel, mely bogyózás után 4 nappal lett préselve, aztán spontán erjedt 60 napig, majd használt fahordóban érleltük 12 hónapon keresztül. Az almasav-bontás spontán és részleges volt. Újabb 10 hónap tartályban és ennél a bornál derítés és szűrés is történt. Színében sötétebb siller tónus, illatában és ízében kerek málnás vonal. Lédús, gyümölcsösség, erősen itatja magát.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0