Zenit superior bio (2023)
Leírás
Arányosan elegyíti a keresztező szülők pozitív tulajdonságait, a Bouvier érettségét az Ezerjó szép savaival és potenciáljával. a Bükki borvidék adottságainak köszönhetően a hűvös klíma és a vulkanikus eredetű altalaj az Ezerjó érlelhető karakterét domborítja ki. Emiatt a hazánkban megszokott könnyedebb Zenit stílus helyett komoly érlelési potenciállal bíró borokat készítünk, ahol 2., 3. töltésű bükki tölgyhordókban (Kádár) finomseprő mellett érleljük Zenit borainkat. Ezek után is megmarad a fajta kedves, játékos karaktere, de megvillantja súlyosabb potenciálját is az érdeklődő fogyasztók számára. Akácmézes, virágos aroma jellemzi, nektarinos sárga húsú gyümölcsök jellemzik. Savai évjárattól függően közepesek vagy átlag felettiek. Az ültetvény moderált terhelést kap, így a borok beltartalma lényegesen komolyabb, mint amit egy átlagos Zenittől elvárunk.
Analitika
Szüret időpontja: 2023.09.12.
Alkohol: 12,84%
Titrálható sav:6,6 g/l
Maradék cukor: 7,0 g/l
Cukormentes extrakt: 19,6 g/l
Palackszám: 399
Tőketerhelés: 0,8 kg/tőke
Termőhely: Mezőkövesd/Pazsag
Talaj: deluviális üledéktalaj
Művelés: ökológiailag átállt terület
Évjárat (2023)
Nagy meleg, jól elosztott csapadékkal, szokásos időpontú szüret. 4 hónapig erjedt spontán második töltésű 300 literes bükki tölgyhordóban, majd további 7 hónapig érlelődött ritka finomseprő keverés mellett. Ezt követően további 4 hónap acéltartályban, majd palackozás. Illatában puncs szelet, némi édes gesztenye, körtekompót bukkan fel. Olajos test, sárga húsú gyümölcsös jegyek. Nem teljesen száraz, kerek, gyümölcsös, de jó lendületű komoly zenit bor.

