Zenit superior bio (2022)
Leírás
Arányosan elegyíti a keresztező szülők pozitív tulajdonságait, a Bouvier érettségét az Ezerjó szép savaival és potenciáljával. a Bükki borvidék adottságainak köszönhetően a hűvös klíma és a vulkanikus eredetű altalaj az Ezerjó érlelhető karakterét domborítja ki. Emiatt a hazánkban megszokott könnyedebb Zenit stílus helyett komoly érlelési potenciállal bíró borokat készítünk, ahol 2., 3. töltésű bükki tölgyhordókban (Kádár) finomseprő mellett érleljük Zenit borainkat. Ezek után is megmarad a fajta kedves, játékos karaktere, de megvillantja súlyosabb potenciálját is az érdeklődő fogyasztók számára. Akácmézes, virágos aroma jellemzi, nektarinos sárga húsú gyümölcsök jellemzik. Savai évjárattól függően közepesek vagy átlag felettiek. Az ültetvény moderált terhelést kap, így a borok beltartalma lényegesen komolyabb, mint amit egy átlagos Zenittől elvárunk.
Analitika
Szüret időpontja: 2022.08.31.
Alkohol: 13,84 %
Titrálható sav: 6,4 g/l
Maradék cukor: 7,0 g/l
Cukormentes extrakt: 19,8 g/l
Palackszám: 360
Tőketerhelés: 0,6 kg/tőke
Termőhely: Mezőkövesd/Pazsag
Talaj: üledéktalaj
Évjárat (2022)
Aszályos évjáratban sikerült a szőlőt magas érettségben ideális paraméterekkel szedni. Mindössze két bio növényvédelmi kör elég volt, de a nyár végi vízhiány vastag bogyóhéjat és apró bogyókat eredményezett. Emiatt a cefre áztatása nélkül fakosaras présben nyertük ki a mustot, ami ülepítés után 14 hónapig erjedt fahordóban spontán finomseprő mellett. Az elsőtöltésű Kádár bükki tölgy Larus MT-ben erjedéssel együtt 20 hónapot töltött. Az eddigi legkomplexebb Zenit, egyben az első bio minősítésű borunk a fajtából. Várhatóan komoly érlelési potenciállal bír, sajnos a palackszám meglehetősen alacsony.