Zengő/Furmint superior bio (2023)
Leírás
A Zengőből eddig kizárólag édes és félédes borokat készítettünk, azonban érett már a gondolat, hogy egy megfelelő évjáratban a száraz bor sem lenne lehetetlen. Ehhez egy csapadékosabb, lassabb érésű évjárat kellett, hogy a cukortartalom ne nőjön meg túl hamar és a savak moderált szintre süllyedjenek. A házasításba került még a fiatal Furmint ültetvényünk termése, mindkét szőlőt egészfürtös préseléssel dolgoztuk fel.
Analitika
Szüret időpontja: 2023.09.15.-10.03.
Alkohol: 12,72 %
Titrálható sav: 6,7 g/l
Maradék cukor: 3,5 g/l
Cukormentes extrakt: 23,0 g/l
Palackszám: 738
Tőketerhelés: 0,6 kg/tőke
Termőhely: Cserépváralja/Rétföld-Bogács/Vén-hegy
Talaj: riloittufa, dácit
Művelés: ökológiailag átállt (bio) terület
Évjárat (2023)
Gombás betegségekkel tarkított évjárat, ahol a csapadék eloszlása volt kedvező a fertőzésekhez. Több fürtválogatás után csekély mennyiségű termést tudtunk szedni szélsőségektől mentes paraméterekkel. A kézi, ládás szüretet egészfürtös préselés követte, majd a hideg tufapincében spontán 4 hónapig erjedt. Ezt követően még 6 hónapos érlelést kapott harmadtöltésű 300 literes bükki hordóban finomseprőn tartva. Hosszú érlelési potenciált látunk benne, illatában diszkrét mézes, virágos, sárga húsú jegyek fedezhetőek fel benne, míg ízében egy kedves rusztikusság, némi vulkanikus érzet, komplex, de moderált savakkal.