Zengő (2024)
Leírás
Hasonlóan a Zenithez magyar nemesítés, szülei a Bouvier és az Ezerjó. A bogyók héja meglehetősen vastag és magas csersav tartalmú, amire a feldolgozásnál figyelemmel kell lenni. A Zenithez hasonlóan jól cukrosodik, de vele ellentétben szépen megőrzi a savait még szeptember második felében is. Ez a tulajdonsága teszi alkalmassá megfelelő évjáratokban természetes édes bor készítésére is. Gondos feldolgozás mellett borán gyakran érezhető egy kandírozott narancshéjra emlékeztető illatjegy.
Analitika
Szüret időpontja: 2024.08.28.
Alkohol: 11,86 %
Titrálható sav: 5,5 g/l
Maradék cukor: 62,3 g/l
Cukormentes extrakt: 17,9 g/l
Palackszám: 800
Tőketerhelés: 1,0 kg/tőke
Termőhely: Cserépváralja/Rétföld
Talaj: riolittufa
Művelés: ökológiai átállás alatti terület
Évjárat (2024)
Aszályos évjárat, nagy meleg, korai szüret. A fürtök közt sok a mazsolás, számos bogyón töppedés jelenik meg. Alacsony lékihozatal mellett egészfürtös préselés. 10 hónapig erjed spontán használt hordókban, majd további 4 hónapig összefejtve acéltartályban érik. Mély borostyán szín, alacsony kénhasználat, az évjárat koncentrált karaktert ad neki.

