Zengő (2019)
Leírás
Hasonlóan a Zenithez magyar nemesítés, szülei a Bouvier és az Ezerjó. A bogyók héja meglehetősen vastag és magas csersav tartalmú, amire a feldolgozásnál figyelemmel kell lenni. A Zenithez hasonlóan jól cukrosodik, de vele ellentétben szépen megőrzi a savait még szeptember második felében is. Ez a tulajdonsága teszi alkalmassá megfelelő évjáratokban természetes édes bor készítésére is. Gondos feldolgozás mellett borán gyakran érezhető egy kandírozott narancshéjra emlékeztető illatjegy.
Analitika
Szüret időpontja: 2019.09.30.
Alkohol: 12,26%
Titrálható sav: 5,9 g/l
Maradék cukor: 54,9 g/l
Cukormentes extrakt: 20,4 g/l
Palackszám: 948
Tőketerhelés: 1,2 kg/tőke
Termőhely: Cserépváralja/Rétföld
Talaj: riolittufa
Évjárat (2019)
A magas cukorképző Zengőt botritisztől mentesen 2017-hez hasonlóan ismét kiemelkedő cukortartalommal szedtük. A szokásoshoz képest lágyabb savakkal bír, amit kiegészít a zöldteára emlékeztető zengősen vagány csersavasság. Lassú erjedés végén 55 gr/l természetes maradék cukor mellett állapodott meg. Szép egyensúlyt mutat a maradék cukor a savakkal és bepillantást enged egy kevésbé ismert magyar fajta kitűnő adottságaiba. Túrós, barackos, narancsos desszerteket emelhet más magasságokba az étkezések során, a keleti konyha szerelmesei is tehetnek vele egy próbát.