Rizlingszilváni bio (2024)
Leírás
Müller nemesítette, elképzelései szerint Rajnai rizling és Zöldszilváni fajtákból. A modern kutatásoknak hála ma már tudjuk, hogy talán a svájci szél viccelte meg, de Szilváni helyett Madeleine Royal a másik szülő. A nevét megtarthatta itthon, de sokan ma már Müller Thurgau-ként ismerik, Németországban gyakori a Rivaner elnevezés is. Az első parcella volt, amit a szüleim a nevemre írattak Bogácson, így van némi érzelmi kötődésem a fajtához. Ennek tudható be, hogy még szakdolgozatot is sikerült írnom a fajtából. Az átkosban magas termőképessége miatt ültették, Ausztriában máig ő az újbor. Van némi aromatikus képessége, amit gyorsan elveszít, ha későn szüreteljük. Savait az ásványosabb talajon aránylag megőrzi, de képes lelágyulni. Az idősebb generációk gyakran nosztalgikusan szeretik, mandulásan kesernyés lecsengése egyedivé teszi.
Analitika
Szüret időpontja: 2024.08.22.
Alkohol: 13,67 %
Titrálható sav: 5,8 g/l
Maradék cukor: 1,9 g/l
Összes kén: 19,8 mg/l
Cukormentes extrakt: x g/l
Palackszám: 326
Tőketerhelés: 1,0 kg/tőke
Termőhely: Bogács/Galagonyás
Talaj: deluviális üledék
Művelés: ökológiailag átállt (bio) terület
Évjárat (2024)
Aszályos évjárat, nagy meleg, korai szüret. 4 hónapig erjedt spontán használt 300 literes hordóban, majd acéltartályban fejlődött 10 hónapot palackozásig. Illatában egy virágos rét jelenik meg, majd egy közepes testű, a fajtához képest fajsúlyosabb bor érkezik. Kellően íz gazdag, jó savú, a szokásosnál némileg komolyabb bor született.

