Rizlingszilváni (2021)

Leírás

Müller nemesítette, elképzelései szerint Rajnai rizling és Zöldszilváni fajtákból. A modern kutatásoknak hála ma már tudjuk, hogy talán a svájci szél viccelte meg, de Szilváni helyett Madeleine Royal a másik szülő. A nevét megtarthatta itthon, de sokan ma már Müller Thurgau-ként ismerik, Németországban gyakori a Rivaner elnevezés is. Az első parcella volt, amit a szüleim a nevemre írattak Bogácson, így van némi érzelmi kötődésem a fajtához. Ennek tudható be, hogy még szakdolgozatot is sikerült írnom a fajtából. Az átkosban magas termőképessége miatt ültették, Ausztriában máig ő az újbor. Van némi aromatikus képessége, amit gyorsan elveszít, ha későn szüreteljük. Savait az ásványosabb talajon aránylag megőrzi, de képes lelágyulni. Az idősebb generációk gyakran nosztalgikusan szeretik, mandulásan kesernyés lecsengése egyedivé teszi.

Analitika

Szüret időpontja: 2021.09.09.-14.
Alkohol: 13,34 %
Titrálható sav: 6,3 g/l
Maradék cukor: 4,9 g/l
Cukormentes extrakt: 20,1 g/l
Palackszám: 718
Tőketerhelés: 1,0 kg/tőke
Termőhely: Bogács/Galagonyás
Talaj: deluviális/proluviális üledék

Évjárat (2021)

Folytattuk a korábbi gyakorlatot és a bogácsi Galagonyás dűlő ökológiai átállás alatti három parcelláját (összesen 0,9 ha) időben lépcsőzetesen szüreteltük, így érve el, hogy a fajta gyorsan elvesző aromatikus képességeiből minél többet megőrizzünk (ekkor még nem tudtuk, meddig is húzódik majd az erjedés). 1 kg-os terheléssel szüreteltünk, elsősorban a szüretet megelőző két hónapnyi aszályos időjárás okán. A megvastagodott bogyóhéj miatt ebben az évben nem áztattunk héjon. Az újbor szokásosan hordóban spontán erjedt, 2022. áprilisáig, ami az aszály, a 9 fokra lehűlő pince és az áztatás hiánya miatti alacsony tápanyag szint következménye. Ezt követően tartályban érlelődött néhány hónapig finomseprőn. Illatában diszkréten elsődleges szőlőillat és mezei virág bukkan fel, némi mézes felhanggal, levegőztetve eddig először érzékelhető benne némi petrolos villanás, ami a genetikai „anyuka” Rajnai rizling ismérve. A vulkanikus talajnak és a koncentráltabb bogyóknak hála az alacsony a fajtához képest relatív jó savakkal bír (6,3g/l). A spontán erjesztésben 5g körüli maradékcukornál állapodtunk meg.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0