Rizlingszilváni (2019)

Leírás

Müller nemesítette, elképzelései szerint Rajnai rizling és Zöldszilváni fajtákból. A modern kutatásoknak hála ma már tudjuk, hogy talán a svájci szél viccelte meg, de Szilváni helyett Madeleine Royal a másik szülő. A nevét megtarthatta itthon, de sokan ma már Müller Thurgau-ként ismerik, Németországban gyakori a Rivaner elnevezés is. Az első parcella volt, amit a szüleim a nevemre írattak Bogácson, így van némi érzelmi kötődésem a fajtához. Ennek tudható be, hogy még szakdolgozatot is sikerült írnom a fajtából. Az átkosban magas termőképessége miatt ültették, Ausztriában máig ő az újbor. Van némi aromatikus képessége, amit gyorsan elveszít, ha későn szüreteljük. Savait az ásványosabb talajon aránylag megőrzi, de képes lelágyulni. Az idősebb generációk gyakran nosztalgikusan szeretik, mandulásan kesernyés lecsengése egyedivé teszi.

Analitika

Szüret időpontja: 2019.09.07.-12.
Alkohol: 12,65 %
Titrálható sav: 5,3 g/l
Maradék cukor: 5,2 g/l
Cukormentes extrakt: 20,5 g/l
Palackszám: 966
Tőketerhelés: 1,5 kg/tőke
Termőhely: Bogács/Galagonyás
Talaj: deluviális/proluviális üledék
Művelés: ökológiai átállás alatti terület

Évjárat (2019)

A bogácsi Galagonyás dűlő három parcelláját (összesen 0,9 ha) időben lépcsőzetesen szüreteltük, mivel az volt a tapasztalat, hogy a teljes érésen túlcsúszva szedve a fajta elveszíti aromatikus képességeit és időnként a kellő lendületet. 1,5 kg-os terheléssel szedtük a nagy fürtöknek hála, a rövid héjon áztatás után hordóban spontán erjedt. Tartályban érlelődött néhány hónapig finomseprőn. Illata ebben az évjáratban elsődleges szőlőillatot és mezei virágos jegyeket mutat, némi mézes felhanggal. A vulkanikus talajnak hála az alacsony (5,3g/l) savak ellenére jó a tartása. Az elhúzódó spontán erjesztésben 5g körüli maradékcukornál állapodtunk meg. Kicsit populárisabb, mint az eddigi tételek, ígérem, többet ez nem fordul elő, ugyanakkor mentségemre szolgáljon, hogy maga a színtiszta természet!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0