Kékfrankos Rozé (2017)
Leírás
Hazánk egyik, ha nem a legjobb rozébort adó fajtája a kékfrankos. A fajta jó fűszerezettsége, leginkább meggyre, cseresznyére, szamócára emlékeztető jegyei és egy rozénál elengedhetetlen savai teszik a rozékészítés egyik fő alapanyagává. A borvidék hűvösebb klímája kedvez a rozéborok készítésének.
Analitika
Szüret időpontja: 2017.10.02.
Alkohol: 12,56%
Titrálható sav: 5,9 g/l
Maradék cukor: 0,8 g/l
Cukormentes extrakt: 18,6 g/l
Palackszám: 650
Tőketerhelés: 2,0 kg/tőke
Termőhely: Mezőkövesd/Dollár-hegy
Talaj: lejtőüledék
Évjárat (2017)
Az évjáratnak köszönhetően megfelelő érettségben szüretelhettük a rozé alapanyagát, mely tartályban erjedt és érlelődött 4 hónapig. A rövid héjon áztatásnak és a termőhelyi adottságoknak megfelelően világos tónusú. Illatában és ízében is érett karaktert mutat, aromáiban visszaköszönnek a szamócás jegyek, de nem billen át az “egyenrozék” világába. Egyedi karakterű rozé, de ha a helyzet úgy hozza, némi szóda társaságától sem jön zavarba. Balzsamecetes salátákhoz, grillezés mellé vagy aperitifként is megállja a helyét.
Eredmények és vélemények
A XXII. Bükki borvidéki borverseny (2018) aranyérmes bora, a verseny legjobb rozéjának különdíja