Kékfrankos Rozé (2016)
Leírás
Hazánk egyik, ha nem a legjobb rozébort adó fajtája a kékfrankos. A fajta jó fűszerezettsége, leginkább meggyre, cseresznyére, szamócára emlékeztető jegyei és egy rozénál elengedhetetlen savai teszik a rozékészítés egyik fő alapanyagává. A borvidék hűvösebb klímája kedvez a rozéborok készítésének.
Analitika
Szüret időpontja: 2016.10.09.
Alkohol: 11,82%
Titrálható sav: 7,1 g/l
Maradék cukor: 0,25 g/l
Cukormentes extrakt: 19,8 g/l
Palackszám: 673
Tőketerhelés: 2,0kg/tőke
Termőhely: Mezőkövesd/Dollár-hegy
Talaj: lejtőüledék
Évjárat (2016)
Az évjáratban az augusztus a sokéves átlagnál hűvösebb időt hozott, amit az aránylag meleg szeptember eleje sem tudott kompenzálni. Az október közepén szüretelt szőlő könnyed, gyümölcsös, friss savú rozé készítését tette lehetővé. Rövid héjon áztatást követően tartályban erjedt és érlelődött.
Eredmények és vélemények
A XXI. Bükki borvidéki borverseny (2017) ezüstérmes bora