Bálvány-Bükkbor (2019)
Leírás
2018 végére körvonalazódott az igény, hogy szükséges lesz mielőbb egy olyan bort megtervezni és megalkotni, ami a Bükki Borvidéket méltón képes bemutatni és létjogosultságát alátámasztani. Nevét a Bálványról, a Bükk-hegység 956 méter magas csúcsáról kapta, melyről körültekintve a lábunk előtt hever az egész bükki térség, de még az azon túl fekvő területek is. Mint a világ nagy házasításainál, maximum három fajtát szerettünk volna használni. A BÁLVÁNY nem a dűlős- és fajtaborainkból kimaradt tételek házasítása, a BÁLVÁNY egy terméskorlátozott alapanyagból készült meghatározott három fajtából (Chardonnay, Olasz rizling, Zenit) álló, kötött házasítási arányú és technológiájú bor. BÁLVÁNY – emberi kéz által létrejött alkotás, melyet valamely tulajdonságáért csodálunk…
Analitika
Szüret időpontja: 2019.09.07.-10.03.
Alkohol: 12,49 %
Titrálható sav: 6,2 g/l
Maradék cukor: 1,8 g/l
Cukormentes extrakt: 20,5 g/l
Palackszám: 956
Tőketerhelés: 1,5 kg/tőke
Termőhely: Bükkzsérc/Bogács/Mezőkövesd
Talaj: riolittufa/deluviális üledék
Évjárat (2019)
A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület gondozásában 2018 óta formálódik egy – a Bükki borvidéket méltón képviselő – bor megalkotásának gondolata. Hosszas eszmecserék és vakkóstolások eredményeként végül a borvidék három meghatározó fajtájából – Chardonnay, Olasz rizling, Zenit – került megalkotásra ez a Bükkbor, ami a Bükk-hegység egyik legismertebb csúcsának a nevét kapta. A BÁLVÁNY fő célja bemutatni a bükki karaktert, a talajt és a klímát, elsősorban egy őszinte fehérbor és nem egy populáris, könnyen eladhatóra hangolt tétel.