Olaszrizling (2023)

Leírás

Nagy területen termesztett fehér fajta, mely elsősorban nem kiugró adottságaival, hanem évjárattól független stabilitásával, kiszámíthatóságával és a termőhelyet érvényesülni engedő szerénységével szerzett magának híveket. Hosszú érésideje és közepes-kis fürtjei komplex borokat eredményezhetnek alacsony terhelés mellett. Magas terheléssel legendásan híg borokat szül. Jól állja a sarat a gombás betegségekkel szemben, a Kárpát-medence nagy túlélője. A Baglyos dűlő termése a feszesebb szerkezet kedvelőinek ajánlott, hűvös klímás fehérbor, mely a kavicsos üledéktalajt hűen közvetíti.

Analitika

Szüret időpontja: 2023.10.11.
Alkohol: 12,64 %
Titrálható sav: 5,5 g/l
Maradék cukor: 4,6 g/l
Cukormentes extrakt: 21,8 g/l
Palackszám: 640
Tőketerhelés: 0,8 kg/tőke
Termőhely: Bogács/Baglyos
Talaj: üledéktalaj

Évjárat (2023)

Az évjáratban sikerült a szőlőt teljes érettségben október közepéhez közeledve leszedni. Az év nagy részében erős gombás nyomásnak voltunk kitéve, de sok zöldmunkával és hat kör organikus növényvédelemmel a fajta állta a sarat. A terület egyik fele már hatodik szüretét adta nekünk, az organikus művelés hatására a gyomflóra és a talajélet átalakult, a fürt- és bogyóméret lecsökkent. Ez újabb mélységet adott a fajtának, amely ebben az évben először déliesebb, teltebb, olajosabb Olaszrizling karaktert mutat, a korábbi hűvösebb, északias stílus után. A további évjáratok mutatják majd meg, hogy ez egyedi évjárati hatás, vagy a parcella mélyülése és a felmelegedés áll a háttérben. A kézi szüret után az erjedés spontán mintegy 50 napig tartott fahordóban, amit 5 hónap használt hordós finomseprőn érlelés, majd 7 hónapig tartály követett palackozásig.​

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0