Zengő (2023)
Leírás
Hasonlóan a Zenithez magyar nemesítés, szülei a Bouvier és az Ezerjó. A bogyók héja meglehetősen vastag és magas csersav tartalmú, amire a feldolgozásnál figyelemmel kell lenni. A Zenithez hasonlóan jól cukrosodik, de vele ellentétben szépen megőrzi a savait még szeptember második felében is. Ez a tulajdonsága teszi alkalmassá megfelelő évjáratokban természetes édes bor készítésére is. Gondos feldolgozás mellett borán gyakran érezhető egy kandírozott narancshéjra emlékeztető illatjegy.
Analitika
Szüret időpontja: 2023.09.18.
Alkohol: 11,41 %
Titrálható sav: 7,5 g/l
Maradék cukor: 39,9 g/l
Cukormentes extrakt: 22,5 g/l
Palackszám: 907
Tőketerhelés: 1,0 kg/tőke
Termőhely: Cserépváralja/Rétföld
Talaj: riolittufa
Évjárat (2023)
Az évjáratban szeptember első felében egyre erősödő vadkár jelentkezett az ültetvények Bükkhöz közelebbi parcelláján, így a megszokottnál 7-10 nappal korábban szedtük. Ennek köszönhetően lendületesebb savak és félédes cukortartalom jellemzi. Illatában frissebb vilmoskörtés, körtehéjas illat jelenik meg, ami ízben kiegészül a szokásos mézes, narancshéjas, finoman kesernyés jegyekkel. Az erjedés spontán mintegy 70 napig tartott fahordóban, majd 8 hónapig tartályban érleltük. Szép egyensúlyt mutat a maradék cukor a savakkal és bepillantást enged egy kevésbé ismert magyar fajta kitűnő adottságaiba. Túrós, barackos, narancsos desszerteket emelhet más magasságokba az étkezések során, a keleti konyha szerelmesei is tehetnek vele egy próbát.