Birtokbor (2020)
Leírás
2016-ban létesült a bogácsi Vén-hegyen a több évszázados múltú termőhelyen végrehajtott első telepítésünk, ahol még testvéremmel közösen alakítottunk ki 0,45 ha Cabernet franc ültetvényt. Megegyezésünk szerint én a középső kisebb, köves rész termését szüretelem le, így jó pár évig innen kerül a pincébe kisebb mennyiségű, önálló bor készítéséhez még nem elegendő cabernet franc. Ezt az évjáratnak megfelelő mennyiségű Kékfrankossal egészítetem ki. A birtokbor kategória a termesztésünkben lévő kékszőlők összhangját mutatja be a kínálatban. Az ötlet már korábban megszületett, mert a Franc telepítés megerősödésére és végleges beállására még pár évet várni kell, illetve igazi nagyságát a termőhellyel várhatóan a gyökérzet fejlődésével egyidőben fogja tudni megmutatni, korábban önállóan nem szeretném palackba tölteni.
Analitika
Szüret időpontja: 2020.10.11.-17.
Alkohol: 12,75 %
Titrálható sav: 6,1 g/l
Maradék cukor: 1,1 g/l
Cukormentes extrakt: 27,1 g/l
Palackszám: 789
Tőketerhelés: 1,0 kg/tőke
Termőhely: Mezőkövesd/Pazsag – Bogács/Vén-hegy
Talaj: lejtőüledék – riolittufa-dácit
Évjárat (2020)
A 2020-as évben a bor csaknem egyenlő arányban tartalma Kékfrankos és Cabernet franc fajtákat. A 600 liternyi bor használt bükki Kádár hordókban érlelődött. Az almasav-bontás spontán és részleges volt. A két hordó 15 hónap érlelés után került házasításra, majd derítés és szűrés nélkül palackoztuk. Illatában a meggyes-szedres vonal mellett hordófűszerek, némi föld és avar jelennek meg, ízében a harapható lédús, gyümölcsös jegyek mellett közepes feletti test és tanninok, a végén kávés, étcsokis lecsengéssel.