Rizlingszilváni (2020)

Leírás

Müller nemesítette, elképzelései szerint Rajnai rizling és Zöldszilváni fajtákból. A modern kutatásoknak hála ma már tudjuk, hogy talán a svájci szél viccelte meg, de Szilváni helyett Madeleine Royal a másik szülő. A nevét megtarthatta itthon, de sokan ma már Müller Thurgau-ként ismerik, Németországban gyakori a Rivaner elnevezés is. Az első parcella volt, amit a szüleim a nevemre írattak Bogácson, így van némi érzelmi kötődésem a fajtához. Ennek tudható be, hogy még szakdolgozatot is sikerült írnom a fajtából. Az átkosban magas termőképessége miatt ültették, Ausztriában máig ő az újbor. Van némi aromatikus képessége, amit gyorsan elveszít, ha későn szüreteljük. Savait az ásványosabb talajon aránylag megőrzi, de képes lelágyulni. Az idősebb generációk gyakran nosztalgikusan szeretik, mandulásan kesernyés lecsengése egyedivé teszi.

Analitika

Szüret időpontja: 2020.09.09.-16.
Alkohol: 13,18 %
Titrálható sav: 5,0 g/l
Maradék cukor: 6,3 g/l
Cukormentes extrakt: 20,5 g/l
Palackszám: 1250
Tőketerhelés: 1,5 kg/tőke
Termőhely: Bogács/Galagonyás
Talaj: deluviális/proluviális üledék
Művelés: ökológiai átállás alatti terület

Évjárat (2020)

A 2019-es Rizlingszilváni sikerein felbuzdulva folytattuk a tavalyi gyakorlatot és a bogácsi Galagonyás dűlő három parcelláját (összesen 0,9 ha) időben lépcsőzetesen szüreteltük, így érve el, hogy a fajta gyorsan elvesző aromatikus képességeiből minél többet megőrizzünk. 1- 1,5 kg-os terheléssel szüreteltünk, a rövid héjon áztatás után az újbor hordóban spontán erjedt. Ezt követően tartályban érlelődött néhány hónapig finomseprőn. Illatában diszkréten elsődleges szőlőillat és mezei virág bukkan fel, némi mézes felhanggal. A vulkanikus talajnak hála az alacsony (5,3g/l) savak ellenére jó a tartása. A spontán erjesztésben 6g körüli maradékcukornál állapodtunk meg.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0