Analitika a kép alatt!

Hárs75

A Hárs75 jó eséllyel kizárólag ebben az évjáratban készült el, 75% Hárslevelű és 25% Olaszrizling házasításából két bogácsi dűlőből. Megszületése egy augusztusi jégesőhöz kapcsolódik, ahol az 1975-ben telepített Hárslevelű ültetvényben kb. 90%-os jégkárt szenvedtünk el. Az eredetileg száraz bornak szánt termés maradéka csak ott élte túl, ahol a fürtök oszlop vagy karó mögött fejlődtek ki, mely megvédte őket a vízszintesen érkező jégdaraboktól. A szüretelt termés így is töppedésnek indult, koncentrálódott a cukor és a savtartalom is. Hogy jobb egyensúlyt kapjunk és korábban fogyasztható legyen, később a Hárs száraz Olaszrizlinggel került házasításra. A félédesből majdnem kicsúszó bort szép savak repítik, így a nem annyira édesszájúak is örömüket lelhetik benne.

A 2018-as évjárat:
Az év nagyon meleg volt, így a jó cukorgyűjtő Hárslevelű a jégkárnak is köszönhetően magas cukortartalommal, de még mindig élénk savakkal volt szüretelhető. A hidegkezelés elhagyásra került, hogy a borból minél több érték megőrzésre kerüljön, így a palackban borkőkiválás előfordulhat. Az elsősorban Tokajban termesztett fajta izgalmas arcát mutatja ebben a házasításban. Túrós, barackos desszertek mellé javaslom.