Leírás
A harmadik – várhatóan utolsó – Bálvány-évjáratban a bor Zenit alapanyagát Galuska Gábor kollégánk termelte meg a tibolddaróci Kelemenes dűlőben, míg a Chardonnay és az Olaszrizling saját termésünk volt a Cserépfalu/Csurdóka és a Bogács/Baglyos dűlőkből. A bio certifikált borok elindítását megelőző évjáratban egyúttal ez volt az utolsó szőlővásárlásunk. A fajtákat korán összeházasítottuk és a Bálvány szabályainak megfelelően kevertük alattuk a finomseprőt. Döntően tartályos érlelésű bor, ahol a savtartalom az aszályos év koncentráltabb bogyóinak köszönhetően magas volt. Elsősorban emiatt nem kapkodtunk az érleléssel, mindössze 2023. novemberében jutottunk el palackozásig. A plusz érlelési idő jótékonyan hatott az érett karakter kialakulására, és kellően zabolázta a savakat is. Fehér és sárgás húsú gyümölcs és virágok az illatban. Ízében hasonló folytatás, köves-kavicsos jegyek, majd a jellegzetes bükki savszerkezet tartja feszesen a lecsengésig. Szerkezetéből adódóan még évekig remek formát mutathat.