Analitika a kép alatt!

Zengő

Hasonlóan a Zenithez magyar nemesítés, szülei a Bouvier és az Ezerjó. A bogyók héja meglehetősen vastag és magas csersav tartalmú, amire a feldolgozásnál figyelemmel kell lenni. A Zenithez hasonlóan jól cukrosodik, de vele ellentétben szépen megőrzi a savait még szeptember második felében is. Ez a tulajdonsága teszi alkalmassá megfelelő évjáratokban természetes édes bor készítésére is. Gondos feldolgozás mellett borán gyakran érezhető egy kandírozott narancshéjra emlékeztető illatjegy.

A 2019-es évjárat:
A magas cukorképző Zengőt botritisztől mentesen 2017-hez hasonlóan ismét kiemelkedő cukortartalommal szedtük. A szokásoshoz képest lágyabb savakkal bír, amit kiegészít a zöldteára emlékeztető zengősen vagány csersavasság. Lassú erjedés végén 55 gr/l természetes maradék cukor mellett állapodott meg. Szép egyensúlyt mutat a maradék cukor a savakkal és bepillantást enged egy kevésbé ismert magyar fajta kitűnő adottságaiba. Túrós, barackos, narancsos desszerteket emelhet más magasságokba az étkezések során, a keleti konyha szerelmesei is tehetnek vele egy próbát.