Leírás
A 2021-es évjárat:
Folytattuk a korábbi gyakorlatot és a bogácsi Galagonyás dűlő ökológiai átállás alatti három parcelláját (összesen 0,9 ha) időben lépcsőzetesen szüreteltük, így érve el, hogy a fajta gyorsan elvesző aromatikus képességeiből minél többet megőrizzünk (ekkor még nem tudtuk, meddig is húzódik majd az erjedés). 1 kg-os terheléssel szüreteltünk, elsősorban a szüretet megelőző két hónapnyi aszályos időjárás okán. A megvastagodott bogyóhéj miatt ebben az évben nem áztattunk héjon. Az újbor szokásosan hordóban spontán erjedt, 2022. áprilisáig, ami az aszály, a 9 fokra lehűlő pince és az áztatás hiánya miatti alacsony tápanyag szint következménye. Ezt követően tartályban érlelődött néhány hónapig finomseprőn. Illatában diszkréten elsődleges szőlőillat és mezei virág bukkan fel, némi mézes felhanggal, levegőztetve eddig először érzékelhető benne némi petrolos villanás, ami a genetikai „anyuka” Rajnai rizling ismérve. A vulkanikus talajnak és a koncentráltabb bogyóknak hála az alacsony a fajtához képest relatív jó savakkal bír (6,3g/l). A spontán erjesztésben 5g körüli maradékcukornál állapodtunk meg.