2 100 Ft

Száraz, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű fehér bor
BÜKKI borvidék
Szulfitokat tartalmaz
Magyar termék
750ml
Alc.: 13,34% vol.
Nébih: JSAS

Bor analitika:
Szüret időpontja: 2021.09.09.-14.
Alkohol: 13,34 %
Titrálható sav: 6,3 g/l
Maradék cukor: 4,9 g/l
Cukormentes extrakt: 20,1 g/l
Palackszám: 718
Tőketerhelés: 1,0 kg/tőke
Termőhely: Bogács/Galagonyás
Talaj: deluviális/proluviális üledék

Készleten

Cikkszám: L2101 Kategória:

Leírás

1981-ben telepítették Bogácsra a fajtát, melynek megmaradt parcelláiban már koros, öreg tőkéket találunk. Minden évben itt kezdjük a szüreti időszakot, a fajta korai érésű, jellemzően szeptember elejére éri el a megfelelő érettséget. Könnyed, kissé illatos, általában picit lágy bort ad, amit a mi esetünkben a talaj és a tőkék életkora némiképp kompenzál. Nem egy hosszútáv futó, borát érdemes a következő évben elfogyasztani. Ausztria és Németország egyik vezető fajtája, könnyed, mindennapi fogyasztásra alkalmas fajta.

A 2021-es évjárat:
Folytattuk a korábbi gyakorlatot és a bogácsi Galagonyás dűlő ökológiai átállás alatti három parcelláját (összesen 0,9 ha) időben lépcsőzetesen szüreteltük, így érve el, hogy a fajta gyorsan elvesző aromatikus képességeiből minél többet megőrizzünk (ekkor még nem tudtuk, meddig is húzódik majd az erjedés). 1 kg-os terheléssel szüreteltünk, elsősorban a szüretet megelőző két hónapnyi aszályos időjárás okán. A megvastagodott bogyóhéj miatt ebben az évben nem áztattunk héjon. Az újbor szokásosan hordóban spontán erjedt, 2022. áprilisáig, ami az aszály, a 9 fokra lehűlő pince és az áztatás hiánya miatti alacsony tápanyag szint következménye. Ezt követően tartályban érlelődött néhány hónapig finomseprőn. Illatában diszkréten elsődleges szőlőillat és mezei virág bukkan fel, némi mézes felhanggal, levegőztetve eddig először érzékelhető benne némi petrolos villanás, ami a genetikai „anyuka” Rajnai rizling ismérve. A vulkanikus talajnak és a koncentráltabb bogyóknak hála az alacsony a fajtához képest relatív jó savakkal bír (6,3g/l). A spontán erjesztésben 5g körüli maradékcukornál állapodtunk meg.