3 600 Ft

Száraz, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű fehér bor
BÜKKI borvidék
Szulfitokat tartalmaz
Magyar termék
750ml
Olaszrizling 65%, Furmint 35%
Alc.: 13,69% vol.
Nébih: JUFI

Bor analitika:
Szüret időpontja: 2021.09.29.-10.04.
Alkohol: 13,69 %
Titrálható sav: 6,3 g/l
Maradék cukor: 6,7 g/l
Cukormentes extrakt: 16,9 g/l
Palackszám: 429
Tőketerhelés: 0,7 kg/tőke
Termőhely: Bogács/Baglyos, Bogács/Vén-hegy
Talaj: deluviális/proluviális üledék, rioltittufa-dácit

Készleten

Cikkszám: L2103 Kategória:

Leírás

Az olaszrizling fajta a Kárpát-medence meghatározó fehérbor szőlője, mely borvidékektől függetlenül képes magas minőségre. Megbízható, stabil fajta, melyre minden évjáratban lehet számítani. Jól megjeleníti a termőhelyi adottságokat, teljes érettségben szedve sem veszíti el vulkanikus talajon a savait. Jelenleg egy B20-as klónú ültetvény szolgáltatja az alapanyagot.

A 2021-es évjárat:
Az évjárat erősen aszályos két hónappal zárt, így a szüreti mennyiségek meglehetősen szerények voltak. A Furmint esetében a 2019-es telepítésünk szűztermését szedtük. Mivel a helyzet is így hozta és egyébként is érdekelt a kérdés, hogy milyen lehetett a környéken az 1900-as évek környékén egy minőségi fehér bor – amikor a filoxéra-vész utáni telepítéseknek köszönhetően a vezető fajták, az Olaszrizling, a Furmint és a Hárslevelű voltak -, adta magát a helyzet, hogy elkészüljön ez a házasítás. Spontán erjedt tételünk egy 300 literes használt bükki tölgyből készült Kádár hordóban erjedt mintegy 50 napig. Ezt követően 10 hónapig érleltük a hordóban, majd derítés és szűrés után palackoztuk. Mikrotétel, mely illatában hoz némi – az Olaszrizlingjeinkben már megszokott – kavicsos karaktert és némi sárga húsú gyümölcsöt. Ízében kerek, száraz bor ellenére édeskés tónusú, telt, öblös korttyal. A savak jól tartják, lecsengésében érezhető az átlagosnál magasabb alkohol is, hosszabb lecsengéssel. Hogy ilyen volt-e bő száz éve az itteni bor, azt nem tudjuk, de izgalmas történet lehet még ebből, várhatóan nem utoljára házasítottuk a fajtákat.