Leírás
A 2021-es évjárat:
Az évjárat erősen aszályos két hónappal zárt, így a szüreti mennyiségek meglehetősen szerények voltak. A Furmint esetében a 2019-es telepítésünk szűztermését szedtük. Mivel a helyzet is így hozta és egyébként is érdekelt a kérdés, hogy milyen lehetett a környéken az 1900-as évek környékén egy minőségi fehér bor – amikor a filoxéra-vész utáni telepítéseknek köszönhetően a vezető fajták, az Olaszrizling, a Furmint és a Hárslevelű voltak -, adta magát a helyzet, hogy elkészüljön ez a házasítás. Spontán erjedt tételünk egy 300 literes használt bükki tölgyből készült Kádár hordóban erjedt mintegy 50 napig. Ezt követően 10 hónapig érleltük a hordóban, majd derítés és szűrés után palackoztuk. Mikrotétel, mely illatában hoz némi – az Olaszrizlingjeinkben már megszokott – kavicsos karaktert és némi sárga húsú gyümölcsöt. Ízében kerek, száraz bor ellenére édeskés tónusú, telt, öblös korttyal. A savak jól tartják, lecsengésében érezhető az átlagosnál magasabb alkohol is, hosszabb lecsengéssel. Hogy ilyen volt-e bő száz éve az itteni bor, azt nem tudjuk, de izgalmas történet lehet még ebből, várhatóan nem utoljára házasítottuk a fajtákat.