Analitika a kép alatt!

Kékfrankos

A Kárpát-medence első számú kék szőlője, mind termőterületének nagysága, mind jelentősége miatt. Kedveltsége az utóbbi időben dinamikusan nő, elsősorban jó fűszeressége és könnyen felismerhető aromatikája miatt. Legjellemzőbb formájában a szilvás, meggyes karaktere kerül előtérbe. Fanyarságát teljes érettségben történő szürettel és érleléssel szelídíthetjük meg. Komoly beltartalommal is bírhat, de arányos, könnyed, gyümölcsös bor is készíthető belőle.

A 2018-as évjárat:
2018-ban elképesztően korai szüretekkel kellett számolni fajtától függetlenül elsősorban a korai és hőmérséklet-csökkenés nélküli tavasznak. Az itt felhalmozott 2-3 hetes előnyt a szőlő szüretig megőrizte. Ez volt az első évünk az ökológiai művelésben, így csak kontakt készítményeket használtunk a növényvédelemben, ami a szőlő bogyóhéjának vastagodásához vezetett (és vezet azóta is minden évben). Ez a két hatás a korábbi világosabb árnyalatú könnyű vörösborokhoz képest egy közepes testű és tanninú, de még mindig lédús gyümölcsösséget megmutató bort eredményezett. 13 hónap érlelés következett közepes pörkölésű harmadik töltésű 300 literes bükki fából készült Kádár hordókban. 2019 decemberében palackoztuk derítés és szűrés nélkül. Potenciálja hosszú, érettségében is egyensúlyos az északi karakterből és a talajból táplálkozó savaknak hála. Nem tipikus hazai vörösbor, a finomságok kedvelőinek figyelmébe ajánlom. Egy sült oldalassal vagy kacsa- és libaételekkel érdemes kipróbálni.